Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la ceremonia de inaugurare a Unității NATO de Integrare a Forțelor amenajată la București, că această structură va transmite un mesaj clar: „NATO este aici, este pregătită să apere România și toate celelalte state aliate”.
„Mă bucur să văd cât de repede au fost făcute lucrările aici, să văd rezultatele. Totul a mers repede aici, la București. Această mică este parte a unui mare plan – mărirea trupelor NATO pentru prima dată de la Războiul Rece pe flancul estic. Aici în România, la fel ca și în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, vom mări flancul estic. În jur de 40.000 de oameni vor lucra aici din România, dar și din celelalate state membre ale NATO. Această unitate transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregătită să se apere împotriva oricărei amenințări, suntem pregătiți să apărăm România și toți ceilalți aliați NATO. Am plantat un pom, este un simbol minunat, va crește pe pământul României pentru generațiile următoare. La fel ca acest copac, rolul României în cadrul NATO va crește”, a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO de comandă la București, pe care l-a vizitat împreună cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, și cu premierul interimar Gabriel Oprea.
Jens Stoltenberg a mai spus că „NATO este mai puternică cu România și România este mai puternică în cadrul NATO”.
„Această solidaritate este la baza Alianței noastre: toți pentru unul unul pentru toți. Astăzi suntem confruntați cu o provocare foarte puternică la adresa securității, în est și la sud. Am obținut deja foarte multe, ne-am crescut capacitatea de răspuns și rapiditate, iar forța noastră rapidă este acum operațională (…) România menține stabilitatea în regiune, ne gândim la Republica Moldova, Georgia și Ucraina, care trebuie să devină mai puternice. Sunteți parte importantă a scutului antirachetă, aveți un rol important în apărarea colectivă. NATO este importantă prin participarea României, România este o parte importantă a NATO. Privind agresiunile Rusiei către est, trebuie ca NATO să se adapteze acestor amenițări, este exact ceea ce facem în acest moment. Am făcut pași importanți, forța noastră care trebuie să răspundă repede este acum operațională, am crescut numărul soldaților la 40.000. Încercăn să dezvoltăm soluții la noile amenințări. Tot ce facem are scop defensiv, dar este un răspuns pe măsură, transparent în acord cu tratatele internaționale. Vrem să garantăm siguranța țărilor membre NATO, dar și libertatea, democrația”, a mai spus secretarul general al NATO.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurși toți pașii conveniți cu Alianța, iar centrul va fi acreditat și va funcționa în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.
Potrivit lui Dușa, investiția pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale țărilor aliate.
„În contextual geopolitic actual avem capacitatea de a acționa în parteneriat cu aliații noștri”, a spus Dușa.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineții a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Dușa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, după care a fost primit la Palatul Cotrocebni de către președintele Klaus Iohannis.
Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.
Înființarea Unității de Integrare a Forțelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaților și Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana București. Organizarea, funcționarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul națiunii gazdă, precum și alte detalii necesare îndeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin înțelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naționale și autoritățile militare NATO și statele aliate participante.
Pe timpul funcționării pe teritoriul României, NFIU ROU beneficiază de prevederile Acordului dintre statele părți la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forțelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, și de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaționale, înființate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.
Dislocarea NFIU în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităților NATO abilitate.